Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika trigonometria feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
326
1. Egy egyenlőszárú háromszög alapja 6 cm, körülírt körének sugara 5cm.
Mekkorák a háromszög szögei?
Mekkora területű szeletet vág le a háromszög alapja a körből?
2. Mekkora a szabályos hétszög területe, ha egy oldala 4 cm?
3. Egy domb tetejéről nézve, a mellette lévő völgyben lévő 25m magas
templomtorony csúcsa 20o47’ , míg az alja 25o1’ lehajlási szög alatt
látszik. Milyen magasan van a dombtető a völgy fölött?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szióka!

1. feladat megoldása:
Van egy körcikk, amelyben a háromszögben egy hegyesszögű Δ-re igaz, hogy sin φ=3/5=0,6 , ebből φ=36,87⁰, tehát a középponti szög ennek a kétszerese lesz, azaz 73,74⁰, ezért (73,74⁰+2α)=180⁰ miatt α₁=53,13⁰ , de a kerületi szög 36,87⁰ és a csúcsszög is ez, vagyis a 2·α=(180⁰-36,87⁰)=143,13⁰ miatt α=71,57⁰ -osak az alapon fekvő szögek és β=36,87⁰ a csúcsszög!
A körcikk területe T(cikk)=(5²×π×73,74⁰)/360⁰=16,088 cm² , a hegyesszögű háromszög területe T(Δ)=(5²×sin 73,74⁰)/2=12 cm² → emiatt a körszelet területe a kettő különbsége lesz : T(szelet)=T(cikk)-T(hegyesszögű háromszög)=4,088 cm² lesz!

2. feladat megoldása:
Egy szabályos hétszög egyik belső háromszögének a belső szöge φ=(360⁰/7)=51,43⁰, továbbá tg 25,715⁰=2/m(a) , ebből m(a)=4,153 cm az alap-kisháromszög magassága, ezért a területe T(háromszög)=2×4,153=8,306 cm², ebből van 7 darab, ezért a hétszög területe → T(hétszög)=7×T(háromszög)=58,143 cm² lesz!

3. feladat megoldása:
Két egyenlet írható fel, egyrészt tg(90⁰-25,016⁰)=x/h ; és tg 20,783⁰=(h-25)/x , ahol "h" a dombtető magassága, és az "x" a domb aljának a távolsága a templomtól → egyikből x=(2,143×h) , másikból 0,3795=(h-25)/(2,143×h) és az utóbbi egyenletet rendezve, kiszámolva a h=133,931 m jön ki! :)
Módosítva: 9 hónapja
1

Az ilyen jellegű feladatokhoz érdemes egy rajzot készíteni, így sokkal átláthatóbb a megoldás. Például a harmadikhoz csatoltam egy rajzot és itt van hozzá egy másfajta megoldás:

A szögeket átváltod percről tizedesre:

`20°47’=20°+(47/60)°=20°+"0,7833°=20,7833"°`

`20°1’=25°+(1/60)°=25°+"0,0167°=25,0167"°`

A két derékszögű háromszögben két egyenlet írható fel:

`tg"20,7833"°={h-25}/x`

`tg"25,0167"°=h/x`

Az első egyenletet elosztod a másodikkal:

`{tg"20,7833°"}/{tg"25,0167°"}={h-25}/x*x/h`

`{tg"20,7833°"}/{tg"25,0167°"}={h-25}/h`

Ebből kifejezed a h-t:

`{tg"20,7833°"}/{tg"25,0167°"}=1-25/h`

`25/h=1-{tg"20,7833°"}/{tg"25,0167°"}`

`h=25/{1-{tg"20,7833°"}/{tg"25,0167°"}}=133,8958m`
0