Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
482
Számtani sorozat tagja között az alábbi matematikai összefüggések állnak fenn: az első és a harmadik tag összege nyolc, míg a harmadik, a negyedik és az ötödik tagjának összege kilenc. Adja meg a sorozat első nyolc tagját
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`{(a_1+a_3=8),(a_3+a_4+a_5=9):}=>{(a_1+a_1+2d=8),(a_1+2d+a_1+3d+a_1+4d=9):}=>{(2a_1+2d=8),(3a_1+9d=9):}=>{(6a_1+6d=24),(6a_1+18d=18):}`

`6a_1+6d-6a_1-18d=24-18`

`-12d=6`

`d=-1/2`


`2a_1+2d=8`

`2a_1+2*(-1/2)=8`

`2a_1=9`

`a_1=color(red)(9/2)`


`a_2=a_1+d=9/2+(-1/2)=color(red)(4)`

`a_3=a_1+2d=9/2+2*(-1/2)= color(red)(7/2)`

`a_4=a_1+3d=9/2+3*(-1/2)= color(red)(3)`

`a_5=a_1+4d=9/2+4(-1/2)= color(red)(5/2)`

`a_6=a_1+5d=9/2+5*(-1/2)= color(red)(2)`

`a_7=a_1+6d=9/2+6*(-1/2)= color(red)(3/2)`

`a_8=a_1+7d=9/2+7*(-1/2)= color(red)(1)`
0

Szia!

a₁+(a₁+2d)=8 és ebből a₁=(4-d) jön ki.
(a₁+2d)+(a₁+3d)+(a₁+4d)=9 és ebből 3a₁+9d=9 , ebből pedig a₁+3d=3 jön ki, azaz a₁=(3-3d) írható fel.

A két "a₁" érték egyenlő: 4-d=3-3d , amiből 2d=-1 , tehát d=-0,5 lesz a differencia.
Innen pedig a₁=(4+0,5)=4,5 jön ki az első tagra.
Tehát: a differenciával felírva
a(2)=a(1)+d=4,5-0,5=4
a(3)=a(2)+d=4-0,5=3,5
a(4)=a(3)+d=3,5-0,5=3
a(5)=a(4)+d=3-0,5=2,5
a(6)=a(5)+d=2,5-0,5=2
a(7)=a(6)+d=2-0,5=1,5 és végül
a(8)=a(7)+d=1,5-0,5=1 lesznek a tagok!
Az első nyolc tag ezért értelemszerűen: 4,5 ; 4 ; 3,5 ; 3 ; 2,5 ; 2 ; 1,5 ; 1 lesz a sorozatnak! :)
Módosítva: 10 hónapja
0