Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika példa megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Mekkora a felszíne a szabályos hatszög alapú egyenes gúlának ha az alapéle 12,6cm oldaléle 32,7 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Most jöttem meg épp a melóból.
Szóval az alaphatszög területe: egy kis háromszögre → T(Δ)=(12,6²·√3)/4= 68,745 cm² , ennek a hatszorosa az alap területe, ami: T(alaphatszög)=6·68,745=412,471 cm².
Egy oldallap területe: az oldallapok magasságára → m(o)²+6,3²=32,7² egyenletből m(o)=√1029,6=32,087 cm miatt T(oldallap)=(12,6×32,087)/2=202,15 cm² , ebből hat darab van, így a palást területe : P=6·T(oldallap)=1212,903 cm² .

Tehát a gúla felszíne : A(gúla)=P+T(alaphatszög)=1212,903+412,471=1625,374 cm² értékű lesz! :)
1