Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány nullára véződnek az alábbi hatványok ? Számológép nélkül dolgozz !

Főoldal » Középiskola » Matematika
343
A = (2⁵ ) ¹²
B = 2⁸ · 5⁶
C = 5⁵·2¹⁰
D = 25⁴·12⁷
E = 27⁵·5⁴
F = 20¹⁵: 2⁶
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
Nekiálltam
0

A) (2 az 5. - en) a 12.--en=2 a 60.on. Akkor végződik legalább 1 nullára, ha osztható
2-vel és 5-tel is. Melyikből kisebb a kitevő, annyi nullára fog végződni. Mível ennél nincs 5-ös, ezért 0.
0

B) 6 nullára C) 5 nullára
0

D)D= 25⁴*12 a 7.-en=(5²)⁴*(2²) a 7.-en*3 a 7.-en=5 a 8. on*2 a 14.-en*3 a 7.en, így 8 nullára végzőgik
0

E) 0 0-ra végződik=27, mert nincs 2-es
F)2 a 36.-on*5 a 15.-en, 15 0-ra végződik.
0