Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika egyenletrendszer 10. évfolyam

Főoldal » Középiskola » Matematika
289
Tudna segíteni valaki hogyan kell megoldani ezt a feladatot, nem nagyon sikerül.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`3y+1-{3(x-5y)}/4=x-{27y+22}/8`

`x+3-{5x-9y}/6=3y-{3-5x}/9`

Az első egyenlet mindkét oldalát szorozzuk meg 8-cal, a második egyenlet mindkét oldalát szorozzuk meg 18-cal:

`24y+8-6*(x-5y)=8x-27y-22`
`18x+54-3*(5x-9y)=54y-2*(3-5x)`

`24y+8-6x+30y=8x-27y-22`
`18x+54-15x+27y=54y-6+10x`

`81y=14x-30`
`-27y=7x-60`

A második egyenletet szorozzuk meg 3-mal:

`81y=14x-30`
`-81y=21x-180`

Adjuk össze a két egyenletet:

`0=35x-210`

`x=210/35=6`

Az első egyenletből fejezzük ki y-t:

`y={14x-30}/81={14*6-30}/81=54/81=2/3`

Ellenőrzés:

`3*2/3+1-{3(6-10/3)}/4=6-{27*2/3+22}/8`

`3-{18-10}/4=6-{18+22}/8`

`3-2=6-5`
`1=1`
0