Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
A mobiltelefonok elterjedése egy idő után a vezetékestelefon-előfizetések és hívások számának
csökkenését eredményezte. A vezetékestelefon-hálózatból indított hívások száma
Magyarországon 2000-ben kb. 4200 millió volt, majd ez a szám évről évre kb 8%-kal csökkent.
d) Hány hívást indítottak vezetékes hálózatból 2009-ben, és összesen hány vezetékes hívás volt a
2000 elejétől 2009 végéig terjedő tízéves időszakban?
képlet nélkül
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Ez egy mértani sorozat. Amikor egy évben valami 8%-kal csökken, az mindig egy szorzást jelent: A szám az ő 0,92-szeresére változik. A mértani sorozatunk első tagja 4200 millió, ez van 2000-ben. Ez azt jelenti, hogy a 2009-es év a sorozatunk 10. tagja lesz. Köztük 9 év telt el, azaz 9szer történt meg az, hogy a szám a 0,92-szeresére változott.
2009-ben a vezetékes hívások száma tehát 4200m · (0,929) = 1983m.
A következő kérdés, hogy hány hívás volt összesen ebben az időszakban: Ki tudod számolni minden egyes évre majd összeadni. De én azért mégis a mértani sor összegképletét használnám.
Sn=a1 · (qn-1/q-1)
Itt az a1=4200m n=10 q=0,92
A képletbe behelyettesítve: 29694m hívás.
0