Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
362
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Szia!

1. feladat megoldása:
a²+a²=32 és emiatt 2·a²=32 , tehát a=4 cm a négyzet oldala ;
a²+M²=137 , ebből M²=137-16=121 , azaz a téglatest magassága M=11 cm lesz.
A testátlója: (a·√2)²+M²=d² , tehát d²=32+121=153 , gyököt vonva d=√153=12,37 cm lesz a testátlója!

2. feladat megoldása:
a·(a+4)=45 , a²+4a-45=0 másodfokú egyenletet kapjuk, megoldásai : a₁₂=(-4±√(16+4×45))/2 kifejezésből a₁=5 cm, a₂=-9 cm, utóbbi nem jó, így nem megoldás (mert negatív), tehát c=(a+(a+4))/2=(a+2)=7 cm a harmadik éle.
A téglatest térfogata így: V=a·(a+4)·(a+2)=5·9·7=315 cm³ értékű lesz!
A téglatest felszíne pedig: A=2·((a·(a+4)+(a+4)·(a+2)+a·(a+2))=2·(45+63+35)=286 cm² értékű lesz!

3. feladat megoldása:
247=(13·b), ebből b=247/13=19 cm a téglalap másik oldala ; a 19 cm-es éle körül forgatunk, tehát R=13 cm és M=19 cm a henger alapkörének a sugara és magassága → V(henger)=(R²·π)·M=169×π×19=3211×π=10.087,654 cm³ a térfogata,
A(henger)=2·R²·π+2·R·π·M=1061,858+1551,947=2613,805 cm² lesz a henger felszíne!

4. feladat megoldása:
(R/2)²+x²=R² egyenletből x²=10,83 , azaz x=3,291 dm a síkmetszet sugara, tehát T(síkmetszet)=x²·π=34,023 cm² lesz a területe!

0

5. feladat megoldása:
a; pont: 12 cm-esek a négyzet oldalai, így a gúla alaplapjának az élei is!
Az oldallapok magasságai felírhatók (12·√3/2)=6×√3 cm alakban is, ezért: 6²+M²=(6×√3)² miatt M=√(108-36)=√72=6×√2 cm, azaz átszámítva M=8,485 cm értékű lesz!
b; pont: Ez a szög legyen α, és koszinusz-szögfüggvénnyel cos α=(6/(6×√3))=√3/3=0,5774 → α=54,74⁰ a szög értéke!
c; pont: A gúla oldaléle 12 cm, szintén, ezért felírható → cos β=(6×√2)/12= √2/2 , azaz β=45⁰ a keresett szög értéke!

6. feladat megoldása:
A képződött síkmetszetekre felírható: (6×√2)/6=m/x , tehát m=(√2·x) cm a kis gúla magassága, de x²+(√2·x)²=(10,392-b)² , két ismeretlenünk van, így ez nem jó, viszont tg φ=m/x=√2 , ezért φ=54,74⁰ → cos 54,74⁰=(x/(10,392-b)) , 0,5774×(10,392-b)=(6-0,5774b)=x írható fel.
A térfogatok arányára is felírható a következő: v/V= ((√2·x)/(6·√2))³ , rendezve v/V=(x³/216) → v=V×(x³/216) cm³ a kis, levágott gúla térfogata , a csonkagúla magasságára felírhatjuk, hogy (M-√2x)²+(6-x)²=b² → b=√(36-12x+x²+72-24x+2×(x a négyzeten))=√(108-36x+3x²)=(6-x)/0,5774 ! De 3x²=(10,392-b)² adódik, átrendezve 1,7321x=(10,392-b) , azaz b=(10,392-1,7321x) cm. Tudjuk, hogy a kis gúla magassága m=0,5×M=4,243 cm, tehát az x értéke 4,243=(1,4241×x) , melyből x=3 cm fog adódni! Mivel "b" a csonkagúla oldallapjainak a magassága, ez b=(10,392-5,1963)=5,196 cm fog lenni!

A kis gúla magassága tehát m=(√2×3)=4,243 cm értékű lesz, térfogata pedig → v(kis gúla)=(6²×4,243)/3=50,916 cm³ , míg a teljes gúla térfogata V(gúla)=((12²×(6×√2))/3=288·√2=407,294 cm³!
Emiatt a csonkagúla térfogata a kettő különbsége lesz, azaz : V(csonkagúla)=(407,294-50,916)=356,378 cm³ fog adódni! :)

A csonkagúla magassága (8,485-4,243)=4,242 cm értékű, az alaplap éle 12 cm, a fedőlap éle 6 cm értékű, tehát egy oldallapjának a területe (ha az oldallapok magassága b=5,196 cm) t(trapéz, 1)=((12+6)×5,196)/2= 46,764 négyzetcentiméter , ebből van 2 darab, és a másik oldallapokra ugyanez igaz (ismét 2 db oldallap) , így a felszín A(csonkagúla)=(4×46,764+144+36)=367,056 négyzetcentiméter fog kijönni! :)
Módosítva: 10 hónapja
0