Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat-Felszín számítás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
531
Nem tudom hogy kell kiszámolni ezeket a feladatokat. Kérlek segítsetek!
(A 2.feladatnál 301,44 jött ki)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
8. A sütőforma sugara így 10 cm-es. Ha a magassága M, akkor 10²*π*M=100πM térfogató tortát kapunk belőle. A második esetben 13 cm-es a sugár, így a térfogat 13³*π*M=169πM.

A kettő hányadosa adja meg, hogy hányszoros anyagköltség van: (169πM)/(100πM)=1,69, tehát 1,69-szer kell több anyagot venni a tortához.

8. A henger sugara 4 cm, így felszíne 2*4²*π+2*4*π*8=32π+64π=92π cm² nagyságú. Ha az átmérőt kétszerezzük, akkor a sugár is kétszereződik, így 8 cm-es lesz a sugár, így felszíne 2*8²*π+2*8*π*8=256π cm² nagyságú. Ha a magasságot kétszerezzük, akkor a felszín 2*4²*π+2*4*π*16=160π lesz a felszíne, ez utóbbi kisebb.
0