Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, áramkör feladatok

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
346
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

3
Már rég tanultam ezeket és mi annak idején nem tanultuk sem állapotváltózókat, sem a hálózat állapotváltozós normálalakját. Ebben nem tudok segíteni, de az i(t) áram kiszámításában igen, azért nézd át jól, nem vétettem-e benne valami hibát. Csatoltam képeket.
Módosítva: 10 hónapja
0

Az LTspice szimulációnál jobb nem jutott eszembe, minthogy a kapcsolót egy MOSFET-tel helyettesítem, amelyet periodikusan ki-be kapcsolok. Ennek a drain árama felel meg a kapcsoló áramának. A MOSFET vezérlőfeszültsége 15V-os, négyszögjel, periódusideje 2ms. A zöld a tekercs árama, a kék az R2 árama, a piros a drain áram, ami a kapcsoló áramának felel meg. A második képen kinagyítottam a kezdeti tartományt. Látszik, hogy a tekercs árama 350ns környékén már eléri az állandósult értékét. Az R2 árama ehhez képest nagyon lassan csökken. A drain áram (kapcsoló árama) rövid ideig növekszik, valahol 400ns környékén elér egy maximumot, utána lassan csökken. Nagyon nagy mélységében nem ismerem az LTspice-t, lehet, hogy van valami más megoldás kapcsolónak a MOSFET helyett?
0

A feladat 2. részénél a kapcsoló nyitásakor az időállandók nagymértékű eltérése miatt a tekercs árama igen gyorsan lecsökken az állandósult értékre. Így `u_3` időbeli változását lényegében csak a kondenzátor töltődése határozza meg. Az állandósult állapot elérésekor a kondenzátor és egyben R3 ellenálláson eső feszültség az előzőleg már kiszámított `U_{3á}="10,86"V` lesz. A töltési időállandó:

`T=[(R_1+R_2)×R_3]*C={"47,2"*39}/{"47,2"+39}·15="320,3"µs`

`u_3` feszültség időbeli változása:

`u_3=U_{3á}*(1-e^{-t/T})="10,86"*(1-e^{-t/"320,3"})`

Például számítsuk ki t=200µs-nál és t=800µs-nál:

`u_3="10,86"*(1-e^{-200/"320,3"})="5,04"V` (LTspice szerint 4,94V)

`u_3="10,86"*(1-e^{-800/"320,3"})="9,97"V` (LTspice szerint 9,95V)

Ezek a számítások csak közelítőleg igazak, mert a tekercs hatása el lett hanyagolva. Ennek figyelembevétele bonyolultabb, mert az már egy kéttárolós áramkör lenne, az már nekem sem megy. Viszont ennél a feladatnál ez a közelítés egészen közel áll a valósághoz. Csatoltam a képet az LTspice szimulációról. A MOSFET vezérlőfeszültségének periódusidejét 20ms-ra kellett növelni, hogy jól látható legyen a feszültség változása.
Módosítva: 10 hónapja
0