Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Moláris tömeg számolása

Főoldal » Középiskola » Kémia
276
ki kell számolni a víznek, a szén-dioxidnak és a kénsavnak a moláris tömegét.
Megköszönném, hogyha valaki esetleg egy kis magyarázatot is írna!
Természetesen, nemcsak a végeredmény kell, fontos a számolás menete is!
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A víz áll két H-atomból és egy O-atomból, ezek atomtömegének összege kell: M(víz)=(2×1+16)=18 g/mol ;
a szén-dioxid áll egy C-atomból és két O-atomból, ezek atomtömegének összege M(CO₂)=(1×12+2×16)=44 g/mol ;
a kénsav áll két H-atomból, egy kénatomból és 4 db O-atomból, a képlete miatt, s ezen atomtömeg-darabok összege kell a móltömegéhez: M(H₂SO₄)=(2×1+1×32+4×16)=98 g/mol jön ki! :)

Természetesen ezek csak közelítő móltömegek, lehetne tizedre vagy századra pontos atomtömegekkel is számolni! :)

Remélem tudtam segíteni, s így már érthető a levezetésem!
0