Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrotechnika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
389
Egy háromfázisú aszinkronmotor adatai a következők:
Névleges feszültség: Un= 3x400 V f = 50 Hz
Névleges fordulatszám: 1850
Névleges teljesítmény: Pn= 8,5 kW
Névleges teljesítménytényező: cosφ= 0,77
Névleges hatásfok: n= 70%

Feladat:
- Határozza meg a motor névleges forgatónyomatékát!
- Határozza meg a motor póluspár számát!
- Határozza meg a motor névleges szlipjét!
- Határozza meg a motor hálózatból felvett villamos teljesítményét!
- Határozza meg a motor névleges áramát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Jól adtad meg a névleges fordulatszámot? Mert a szinkron fordulatszám p=2-nél 1500, p=1-nél 3000, akkor az 1850 nem tűnik jónak. Ha a szinkronfordulatszám 1500, akkor a névleges fordulatszám nem lehet 1850, ha a szinkronfordulatszám 3000, akkor túl kevés az 1850-es névleges fordulatszám.
Ha feltételezzük, hogy a névleges fordulatszám n=2850, akkor a szinkronfordulatszám `n_0=3000`.

Névleges forgatónyomaték: `M_n={60Pn}/{2πn}={60*8500}/{2π*2850}="28,48"Nm`

Szinkron fordulatszám: `n_0={60f_1}/p`

Ebből a póluspár szám: `p={60f_1}/n_0={60*50}/3000=1`

Szlip: `s={n_0-n}/n_0*100={3000-2850}/3000*100=5%`

Hálózatból felvett teljesítmény: `P_v=P_n/η="8,5"/"0,7"="12,14"kW`

Névleges áram: `I_n={P_v}/{sqrt3*U_n*cosφ}={P_n}/{sqrt3*U_n*cosφ* η}={8500}/{sqrt3*400*"0,77"* "0,7"}="22,76"A`

Még lehetne a névleges fordulatszám n=1450, de akkor a szinkronfordulatszám `n_0=1500`, a póluspár szám p=2, a névleges forgatónyomaték 55,98Nm, a szlip 3,33% lenne.
1