Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
332
Ami a képen felírt függvényt ábrázolni, és teljesen elemezni kell
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először ábrázolod az y=−7x/2−7 függvényt. Első lépésben felrajzolod az y=−7x/2 függvényt, ez átmegy a nulla ponton, a meredeksége −7/2. Például felveszed az egyenes egyik pontjának a nulla pontot, a másik pontjának az x=2, y=−7 pontot. A −7/2 meredekség azt jelenti, hogy jobbra lépsz két egységet, lefelé hét egységet. E két pontra fektetett egyenes lesz az y=−7x/2 függvény. Majd ezt a függvényt eltolod az y tengely mentén −7 egységgel, ezzel megkapod az y=−7x/2−7 függvényt. Az első csatolt rajzon a zöld az y=−7x/2, a piros az y=−7x/2−7 függvény. Ennek megkeresed azt a pontját, ahol metszi az x tengelyt, mert itt y=0, (az abszolút érték függvény értéke nullánál kisebb nem lehet.) Ez a pont:
y=−7x/2−7
y helyére nullát írsz és kifejezed x-et:
0=−7x/2−7
x=−2
Levágod az y=−7x/2−7 függvény x tengely alatti részét. Az x=−2 helyen képzeletben húzol egy függőleges egyenest és erre tükrözöd y=−7x/2−7 függvény x tengely feletti részét, ezzel megkapod az y=|−7x/2−7| függvényt. A második rajzon láthatod ezt.
Értelmezési tartomány: −∞<x<∞
Értékkészlet: 0<y<∞
Zérushely: x=−2, ezt feljebb már kiszámoltuk.
Folyamatosan csökkenő: −∞<x<−2
Folyamatosan növekvő: −2<x<∞
Még van egy jellegzetes pontja, ahol metszi az y tengelyt, ez ott van, ahol x=0:
y=|−7x/2−7|
x helyére nullát írsz: y=|−7|=7
2