Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

100ml 5% os vizes oldat készítése

Főoldal » Középiskola » Kémia
377
100ml 5%os vizes kálium jodid oldatos kell csinálni. Hogy kell kiszámolni és mennyi kálium jodid kell?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
100 ml 5%-os KI-oldat elkészítéséhez kb. 5,0 g KI-t kell mérni, és desztillált vízzel 100 ml-re kiegészíteni.
A kérdés 100 ml oldatra vonatkozik.
A vízhez közeli sűrűséget vehetünk (≈1 g/ml, mivel 5%-os → nagyon híg).
Ezért a 100 ml oldat tömege ≈ 100 g.
KI tömege: m(KI)=5%⋅100 g=5,0 g
Víz tömege: m(víz)=m(oldat)−m(KI)=100−5=95 g
Elkészítés menete:
Kimérsz 5,0 g KI kristályt (analitikai mérlegen).
Beleteszed egy kb. 100 ml-es főzőpohárba vagy mérőlombikba.
Hozzáadsz ~70–80 ml desztillált vizet, és feloldod (üvegbottal keverve).
Ha teljesen feloldódott, átteszed 100 ml-es mérőlombikba, majd desztillált vízzel pontosan 100 ml-ig jelig töltöd.
Összekevered. Ez lesz a 100 ml 5 tömegszázalékos KI-oldat.
0