Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
303
kérlek segíts megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Szia!

47. feladat:
1525 g a kiindulási oldat. 100 mol oldat tartalmaz 31 mol NaOH-ot és 69 mol vizet. 31 mol lúg az (31×40)=1240 gramm. 69 mol víz pedig (69×18)=1242 gramm. Tehát 2482 g oldatban van 1240 g lúg. Hozzáadsz 3000 g vizet: lesz 5482 g oldatunk, melyben szintén 1240 g lúg fog lenni.
A hígított oldat 1000 cm³-e (5×40)=200 g lúgot tartalmaz. Akkor 1240 g lúg → (1240/200)×1000=6200 cm³ oldatban lesz, ez éppen 6,20 dm³ átváltva.
A hígított oldatban van 31 mol lúg és (4242/18)=235,67 mol víz. Így a mól%-os összetétele: (100/266,67)×31=11,625 mol% lesz!

48. feladat:
Kaptunk (2000×1,16)=2320 g kénsavoldatot, amelyben 10 mol, azaz (10×98,08)=980,8 g kénsav van.
Tehát a készítéshez kell (m/1,54) cm³ savoldat és (2320-980,8)=1339,2 g víz. Mivel (m/1,54) cm³ kénsavból indultunk ki, ebben van (m/1540)×10 mol-nyi kénsav. Ez épp 10 mol-lal egyenlő, ezért (m/1540)=1 írható föl, azaz m=1540 g a kiinduló kénsav tömege → V=(1540/1,54)=1000 cm³ lesz a kiinduló kénsavoldat térfogata! A víz térfogata meg 1339,2 cm³ lesz!

49. feladat:
Legyen "V" cm³ a kiindulási foszforsav-oldat térfogata! Ekkor (1,335·V) g lesz a tömege. Mivel 100 mol oldatban volt eredetileg 10 mol sav és 90 mol víz, ezek tömege 980 g savat, illetve (90×18)=1620 g víz. Az oldat tömege 2600 g volt → V=(2600/1,335)=1947,57 cm³ oldat-térfogatból indultunk ki.
10-szeresre hígítva lesz (10·V) cm³ oldatunk, a sűrűsége miatt a tömege (1,033·10V) g lesz. "V"-t behelyettesítve az új, hígított tömeg 20.118,352 g lesz amiben 980 g sav maradt, ez 19.475,66 cm³ pontosan, 10 mol sav van benne, így a mol/dm³-es koncentrációja: c(H₃PO₄)=(1000/19.475,66)×10=0,5135 mol/dm³ értékű!
A Raoult-koncentrációja: 10 mol sav és (19.138,352/18)=1063,242 mol víz alkotja a hígított oldatot, tehát (1/19,138352)×10=0,5225 mol sav van 1 dm³ vízben, így 0,5225 (mol sav)/(kg víz) lesz a Raoult-koncentráció! :)
0

Nagyon szépen köszönöm a részletes segítséget.
0