Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, Ötösöm lesz: A gáztörvények egyesítése

Főoldal » Középiskola » Kémia
378
Ismeretlen fém 0,2239 g-ját vízzel reagáltattak. Eközben 122,0 cm³ hidrogéngáz fejlődött. A laboratóriumban 21°C volt. A légnyomás 122,0 kPa. Melyik fémről volt szó?

p = 112 kPa
V = 112 cm³ = 0,112 dm³
T = 21 °C = 294 K
R (állandó) = 8,314 (vmi m.e.)

Az rendezett reakcióegyenlet így néz ki (ahol a z = fém vegyértéke):

Me + zH₂O → Me(OH)z + z/2H₂
m 0,2239g
M M
n 0,2239/M

Az egyesített gáztörvénybe az adatainkat be tudjuk helyettesíteni, és így megkapjuk a H₂ mólját:

p*V = n*R*T
n =p*V/R*T
n = 112 * 0,112/ 8,314 * 294
n = 5,132 * 10^-3 mol

Visszatérve az egyenlethez, látjuk, hogy:
1 mol fém → z/2 mol H₂-t fejleszt így:
5,132*10^-3 mol H₂-t → 5,132*10^-3 * 2/z mol fém fejleszt

És most egyenlőséget tudunk tenni a "fém anyagmennyiségek" között:

5,132*10^-3 * 2/z = 0,2239/M

Rendezve:

M = 21,8z

A megoldás egyébként a Ca, tehát z = 2, viszont nekem az értékem 43,63 g/mol.

Hol voltam pontatlan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, 11. osztály, gáztörvény, ötösöm, lesz, egyesített
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Elszámoltad az anyagmennyiséget!
n=(p×V)/(R×T)=(122×0,122)/(8,314×294,15)=14,884/2445,5631=6,0861×10-³ mol volna a helyes!
(0,0060861)×(2/z)=0,2239/M ezt helyesen felírtad.

Tehát 0,0121722/z=0,2239/M , ahonnan M=(18,394·z) g/mol, itt próbálgatni kell z=1,2,3,4,5 esetére!

Ennyi volna a megjegyzésem! :)
Egyébként z=2-re M=36,79 g/mol jönne ki!

Nem tudom hol "jönne ki" pontosan a Ca (kalcium)!
1

Ha a "Te" adataiddal számolunk, akkor: n=5,1293×10-³ mol jönne ki → ekkor M=(21,826·z) g/mol, z=2-nél 43,651 g/mol jön ki, tehát jól számoltál! :)
0