Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika példa megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
462
Szabályos háromszög alapú hasáb minden éle egyforma, térfogata 700 köbcentiméter. Mekkora az éle és a felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hasáb alapjának területe: `"T"_"alap"=(sqrt3*a^2)/4`

Mivel minden éle ugyan akkora így a magassága is `a` lesz így a képletünk a térfogatból való visszaszámoláshoz: `a=root(3)("V"/(sqrt3/4))=root(3)((700)/((sqrt3)/4))=color(red)("11,74" \ "cm")`

A felszíne pedig: `"A"=2*"T"_"alap"+"T"_"palást"=2*(sqrt3*a^2)/4+3a^2=2*(sqrt3*"11,74"^2)/4+3*"11,74"^2=color(red)("532,85" \ "cm"^2)`
Módosítva: 10 hónapja
1