Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika példa megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
497
Szabályos hatszög alapú hasáb minden éle 12 cm. Mekkora a felszíne és a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Egy háromszög-rész a hatszögben (minden szöge 60⁰-os): T(Δ)=(12×12×sin 60⁰)/2=6×12×(√3/2)=36×√3=62,354 cm² , de ebből van épp 6 darab, így az alaplap területe → T=6×36×√3=216×√3=374,123 cm² lesz!

A palást (6 oldallap, ennyi téglalap) területe: P=6×12×12=864 cm² , a felszíne a hasábnak: A=2×T+P=1612,246 cm² értékű!

A hasáb térfogata pedig: V=T(hatszög)×M=374,123×12=4489,476 cm³ nagyságú! :)
1