Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika példa megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
487
Szimmetrikus trapéz alapú hasáb magassága 35 cm, az alaplapja olyan trapéz melynek alapjai 15 cm és 25 cm hosszúak, hegyesszöge 36 fok. Mekkora a hasáb felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az alaplap magasságára felírható, hogy: tg 36⁰=m/5 , melyből m=tg 36⁰·5=0,7265·5=3,63 cm nagyságú.
Így az alaptrapéz területe: T=((a+c)×m)/2=((15+25)×3,63)/2= 20×3,63=72,6 cm² lesz!

A hasáb térfogata így: V=T×M=72,6×35=2541 cm³ ; a hasáb felszínéhez a palást területe a négy oldallap-téglalap, ehhez jön hozzá a két trapéz, emiatt → A=2×T+P=2×72,6+(2×15×35+2×25×35)=145,2+1050+1750=2945,2 cm² adódik a felszínre! :)

Remélem tudtam segíteni! :)
1