Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglatest

Főoldal » Általános iskola » Matematika
5777
Hány liter víz fér a felül nyitott, téglatest alakú,5 m széles,24 m hosszú és 2 m mély medencébe? Hány 20 cm x 20 cm-es csempével lehet kicsempézni a medencét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ahhoz, hogy hány liter víz fér bele, ki kell számolni a térfogatot:
V=5x24x2=240m3
Ezután a köbmétert átváltjuk literbe:
240m3=240000l
A csempékhez ki kell számolni a felületet, a felső téglalapot (ahol nyitott) nem kell beleszámolni:
A=2x(24x2)+2x(5x2)+5x24=236m2
Utána ezt átváltjuk cm2-be:
236m2=23600cm2
Ezután ezt el kell osztani a 20x20 cm-vel:
23600cm2/(20x20)=59
Tehát 59 csempével lehet kicsempézni.
-1

Kijött, hogy a felület: A=236 m2
Viszont ha ezt átváltjuk cm2-re akkor 2.360.000 cm2 lesz.
Mivel 1 m2=10.000 cm2
Tehát: 2.360.000/400=5900 db csempe kell hozzá.
0