Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
490
Elakadtam a c,d,e feladatnál. Ott azt hiszem átszámolás kell.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A c; pontnál:
NaOH-ra a tömegtört 0,2 és 100 g víz van → x/(x+100)=0,2 , melyből 0,8x=20 , tehát x=25 g a NaOH tömege, ez pedig (25/40)= 0,625 mol-nyi. Így az oldat tömege 125 g, mólja (5,556+0,625)=6,181 mol!
A NaOH móltörtje: x(NaOH)=0,625/6,181=0,1011 lesz, molalitása az oldatnak → ha 100 g vízben van 0,625 mol lúg, akkor 1000 g vízben 6,25 mol, tehát: m(NaOH)= 6,25 mol/(kg víz) a molalitás!

A d; pontnál:
A molalitás 10 mol/kg, tehát 1000 g vízben van 365 g HCl oldva, azaz 1365 g oldatra nézve 498,23 g HCl van oldva, tehát az oldott anyag (HCl-gáz) mennyisége n(HCl)=498,225/36,5=13,65 mol lesz, a víz tömege (1365-498,23)=866,77 g, móljainak száma (a vízének) n(víz)= 866,77/18=48,154 mol lesz, azaz az oldat mólja (48,154+13,65)=61,804 mol lesz, a HCl móltörtje ebben az oldatban → x(HCl)=13,65/61,804=0,2209 adódik, a tömegtörtje a HCl-nak pedig → w(HCl)=498,23/1365=0,365 lesz!

Az e; pontnál pedig:
0,01 mol nátrium-szulfát az oldott anyag, ami (142×0,01)=1,42 gramm-nyi, a móltört is 0,01, tehát → 0,01/(x+0,01)=0,01 , azaz 1/(x+0,01)=1 , vagyis (x+0,01)=1 , így x=0,99 mol a víz mennyisége (mólja), ez m(víz)=0,99×18=17,82 gramm lesz.
Így az oldat tömege (1,42+17,82)=19,24 gramm lett, benne a só móltörtje: x(Na₂SO₄)=0,01/1=0,01 lesz pontosan, a só tömegtörtje pedig: w(Na₂SO₄)=1,42/19,24=0,074-nek fog adódni, az oldat molalitása → ha 17,82 g vízre jut 0,01 mol só, akkor 1000 g vízre fog jutni (1000/17,82)×0,01=0,5612 mol só, tehát a molalitás pontosan 0,5612 (mol só)/(kg víz)! :)

Remélem érthetőek a levezetéseim és így már tudtam Neked segíteni! :)
Módosítva: 11 hónapja
0