Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
601
Van amit tudok van amit nem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

3
Ez csodás információ esetleg, ha lehet az tedd fel kérdésként amit NEM tudsz így megspórolva időt annak aki tud segíteni.
0

Szia!

29-es feladat:
Az egyenlet rendezve: N₂ + 3 H₂ → 2 NH₃ , ha a végén 1:1:1 a mólarány, akkor "a" mol kiinduló nitrogénből (1/2)×1=1/2 mol átalakulásával lett 1 mol az egyensúlyban, így kezdetben a=(1+0,5)=1,5 mol volt ; "b" mol kiinduló hidrogénből (1/2)×3=3/2 mol átalakulásával lett 1 mol az egyensúlyban, ezért kezdetben b=(1+1,5)=2,5 mol volt ; 1 mol ammónia képződött, de ekkor az átalakulása is 1 mol volt. 1 mol ammónia átalakulásra jutott 1,5 mol átalakult hidrogén, illetve 0,5 mol átalakult nitrogén! Ez a lényege! :)

Ezért a kiinduló arány (1,5/2,5)=3/5 volt ebben a reakcióban és az átalakulás a nitrogénre nézve (0,5/1,5)×100=(2/3)×100 %= 66,66 %-os volt, míg a hidrogénre nézve (1,5/2,5)×100=(3/5)×100 %= 60 %-os volt! :)

Módosítva: 11 hónapja
0

Szia!

30-as feladat:
b; A kén-trioxidos egyenletnél: "x" mol kiinduló SO₃ volt, átalakult 2y mol, lett egyensúlyban a kettő különbsége, azaz (x-2y) mol.
Eközben keletkezett 2y mol kén-dioxid és feleannyi, y mol oxigén, mert ennyi volt belőlük ami átalakult. Az össz-mólszám így (x+y) mol lesz, de tudjuk, hogy a kén-trioxid mólja feleannyi, mint a kén-dioxidé és az oxigéné együttvéve → (x-2y)=0,5×(x+y) , tehát ebből 0,5x=2,5y , azaz x=5y adódik. Azaz (5y) mólból átalakult (2y) mol, tehát az átalakulási %: (2/5)×100 %=40 %-os volt! :)

A többit is így kell megcsinálni! Remélem így már "érthető"!

c; "x" mol ammóniából kiindulva: (2y) mol alakult belőle át, lett (x-2y) mol. Hidrogén és nitrogén kezdetben nem volt, de képződött y mol nitrogén és (3y) mol hidrogén. Felírható ismét, hogy (x-2y)=0,5×(y+3y+(x-2y)) , ebből 0,5x=3y , azaz x=6y adódik!
Így az átalakulási %: (2/6)×100 %=33,33 %-os lesz!

d; "x" mol foszfinból kiindulva, átalakult mondjuk (4y) mol belőle, így egyensúlyban (x-4y) lett. Közben átalakulással képződött y mol foszfor és (6y) mol hidrogén belőle. Ismét felírhatjuk, hogy: (x-4y)=0,5×(y+6y+(x-4y)) , ebből pedig 0,5x=5,5y , azaz x=11y adódik!
Ezért az átalakulási százalék: (4/11)×100 %=36,36 % lesz!

e; "x" mol benzolból átalakult y mol, közben (3y) mol acetiléngáz képződött. Lett a reakció végén (x-y) mol benzolunk.
Felírható: (x-y)=0,5×(3y+(x-y)) , tehát 0,5x=2y , azaz x=4y adódik!
Az átalakulási százalékunk pedig erre a folyamatra: (1/4)×100 %=25 %-os volt! :)
Módosítva: 11 hónapja
0