Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2262
Egy szénhidrogén molekulája 83,33 tömegszázalék szenet és 16,67 tömegszázalék hidrogént tartalmaz.
Mi ennek a szénhidrogénnek az összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol szén(C): 12 g
1 mol hidrogén(H) = 1 g

Ha úgy vesszük, hogy van benne n db C és m db H atom, akkor:
Felírható az összefüggés: n*12=5*m*1
Tehát, egész számokra vonatkoztatva:
n=5 illetve m=12
Ez pedig: C5H12
Vagyis ezt pentánnak nevezik.


1