Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrotechnika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
740
Egy 50 Hz frekvenciájú hálózat esetén mekkora feszültségre kell kapcsolni az 50 ohmos ellenállás és 0,314 H induktivitás soros kapcsolásával modellezhető fogyasztót, hogy rajta 650 VA látszólagos teljesítmény lépjen fel? Mekkora a fogyasztása 6,5 óra alatt? Mekkora a feszültségesés az ellenálláson, illetve a tekercsen? Milyen teljesítményfelvétel lenne, ha a tekercset helyettesítjük egy vele egyenértékű reaktanciájú kondenzátorral?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

5
Egy 50 Hz-es hálózatban a 50 Ω-os ellenállás és 0,314 H induktivitás soros köréhez 268 V feszültség kell a 650 VA teljesítményhez. Az áram 2,42 A, a valós teljesítmény 294 W, így 6,5 óra alatt kb. 1,9 kWh fogy. A feszültségesés az ellenálláson 121 V, az induktivitáson 239 V. Kondenzátorral helyettesítve a teljesítmény ugyanennyi marad, csak a terhelés kapacitív lesz.
Módosítva: 11 hónapja
-1

Csatoltam képet.
Kapacitív reaktancia esetén a különbség az, hogy ekkor az áram és a meddő teljesítmény kapacitív jellegű.
2

Szükséges feszültség: 268 V
UR=121 v, UL=239V
Tejesitménytényező: 0,45
Fogyasztás 6,5 óra alatt: 1,9 kWh
kompenzáló kondenzátor: 25,7 qf
0

Roland620, ha már belemegyünk ezekbe a dolgokba, akkor álljon itt ezek számítása is:

A teljesítménytényező: `cosφ=R/Z=50/"110,59"="0,45"`

A fázisszög: `φ=arc tg{X_L}/R=arc tg"98,65"/50="63,12"°`

A kondenzátor reaktanciája a feladat szerint `X_L=X_C`, melynek alapján:

`ωL=1/{ωC}`

A kondenzátor kapacitása: `C=1/{ω^2*L}=1/{(2π*50)^2*"0,314"}="32,27"µF`
0

Akkor már legyenek itt a vektorábrák, vagy, ahogy mostanában nevezik fazorábrák is:
0