Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrotechnika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
694
Egy transzformátor a 220 V-os hálózatról üresjárásban 55 V feszültséget ad. Ha 1 A árammal terheljük, a szekunder feszültség 50 V. Mekkora a veszteségi teljesítmény? Mekkora a hálózatból felvett teljesítmény? Mekkora a hatásfoka? Mekkora a primer áram?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A terheletlen másodlagos feszültség: 55 V míg a terhelés alatt 50 V. Így a feszültségesés az állapotok között: `Delta"U"="U"_2-"U"_1=5 \ "V"`

A veszteségi teljesítmény mivel 1 A árammal terheljük így: `"P"_"veszteség"="U"*"I"_2=5 \ "V" * 1 \ "A"=color(red)(5 \ "W")`

A hasznos teljesítmény: `"P"_"hasznos"="U"_1*"I"_2=50 \ "V" * 1 \ "A"=50 \ "W"`

A hálózatból felvett teljesítmény a kettő összeget tehát: `"P"_"felvett"="P"_"hasznos"+"P"_"veszteség"=50 \ "W" + 5 \ "W"=color(red)(55 \ "W")`

A hatásfok: `eta="P"_"hasznos"/"P"_"felvett"*100=(50 \ "W")/(55 \ "W")*100=color(red)("90,91"%)`

A primer áram pedig: `"I"_1="P"_"felvett"/"U"_"táp"=(55 \ "W")/(220 \ "V")=color(red)("0,25" \ "A")`
Módosítva: 11 hónapja
1