Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítésg matek feladat megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
713
Egy szabályos dobókockával háromszor dobunk, majd a dobott számokat (a dobások sor-rendjében) balról jobbra egymás mellé írjuk. Így egy háromjegyű számot kapunk. Mennyi a valószínűsége annak, hogy a kapott háromjegyű szám 500-nál nagyobb lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az összes lehetséges esetek száma: `6^3=216` Mivel 6 szám van a kockán és háromszor dobsz.

Ahhoz, hogy 500-nál nagyobb számot kapj az első számjegy csak 5 vagy 6 lehet. Tehát az első számra csak ez a két kedvező eset lehetséges míg a másik kettő lehet 1-6 bármelyik így ennek a kedvező összes eseteinek száma: `2*6*6=72`

A keresett valószínűség így: `"kedvező"/"összes eset"=72/216=color(red)(1/3)`
2

Összes eset 63=216. Ha az első számjegy A≤4, akkor a háromjegyű szám legfeljebb 499, vagyis nem jó. Ilyen esetből 4⋅6⋅6=144 van. A kedvező esetek száma tehát 216−144=72, így a valószínűség 72/216=1/3. Érdemes megfigyelni, hogy a teljes megoldás két alapelvre épül: az összes kimenetel egyenlő valószínűségére és a dobások függetlenségére. Ez a fajta egyszerű gondolkodásmód jól működik a kockajátékoknál, ahol elég megszámolni a kedvező kimeneteleket. Más játékoknál viszont, például a nyerőgépeknél, a helyzet jóval összetettebb, mert ott számos nyerő és vesztő kombináció fordul elő, ezek valószínűsége eltérő lehet, és a kombinációk különböző számú szimbólumból állnak. Erről könnyen meg lehet győződni, ha átnézünk néhány https://somagyarkaszino.com/online-casino/ Matematikai szempontból tehát ott nemcsak azt kell vizsgálni, hogy „bekövetkezett-e” egy esemény, hanem azt is, pontosan melyik nyeremény jött ki, hány szimbólumot tartalmazott, és milyen gyakran ismétlődik.
Módosítva: 11 hónapja
3