Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
826
Egy cirkusz nézőterének első sorában 50 ülés található. A második sorban 52, és minden további sorban 2-vel több ülés van, mint az azt megelőzőben.
a) Összesen 23 sor van. Hány férőhelyes cirkusz?
b) Összesen 2480 férőhely van a cirkuszban. Hány sorból áll a nézőtér?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`a_23=a_1+(n-1)*d=50+(23-1)*2=94`

`S_23=(n*(a_1+a_n))/2=(23*(50+94))/2=color(red)(1.656)` férőhely van.



b.)
`S_n=(n*(a_1+(a_1+d*(n-1))))/2`

`2.480=(n*(50+(50+2*(n-1))))/2`

`n^2+49n-2.480=0`

`n_"1,2"=(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-49+-sqrt((49)^2-4*1*(-2480)))/(2*1)={(cancel(n_1="-80")),(color(red)(n_2=31)):}`
Módosítva: 11 hónapja
0