Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
953
Hogy lehet egy 5-esnek ezt a feladatot elmagyarázni úgy, hogy ne képlettel?
Csillának és Lillának együtt 4800Ft-ja van. Ha Csilla 400Ft-ot odaad Lillának, akkor Csillának 3szor annyi pénze lenne, mint Lillának. Mennyivel van több pénze Csillának, mint Lillának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges feladat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem hinném, hogy lehet teljesen képletmentesen, de segíthet ha egy rajzzal kezded.

A 400 forint átadása után 1 Csilla vagyon = 3 Lilla vagyon:
`color(green)tt"+-------------------------------------------+"color(blue)tt"+-------------+"`
`color(green)tt"|  |"color(blue)tt"| |"`
`color(green)tt"|  Csilla |"color(blue)tt"|  Lilla |"`
`color(green)tt"| |"color(blue)tt"| |"`
`color(green)tt"+-------------------------------------------+"color(blue)tt"+-------------+"`
`tt"\_____________/\_____________/\_____________/\_____________/"`
`tt"  Lilla Lilla Lilla |"`
`tt"\___________________________________________/  |"`
`tt"  Lilla x 3 + Lilla = Lilla x 4"`

Tehát az összvagyonuk 4 Lilla vagyonnyi.

Ugyanerről az összvagyonról azt is elárulta a feladat szövege, hogy mennyi:
`tt"+----------------------------------------------------------+"`
`tt"|  |"`
`tt"|  "color(green)tt"Csilla"tt"  + "color(blue)tt"Lilla"tt"  | = 4800"`
`tt"|  |"`
`tt"+----------------------------------------------------------+"`

Tehát 4 Lilla vagyon = 4800 forint. Ebből 1 Lilla vagyon 4800 / 4 = 1200 forint.

Tudjuk, hogy 1 Csilla vagyon = 3 Lilla vagyon, tehát 1200 * 3 = 3600 forint.

De a fenti csak a feladat „ha” részében áll fent, ha Csilla adna Lillának 400 forintot.

A valóságban az a 400 forint még mindig a Csilla tulajdona, azaz neki annyival több, tehát 3600 + 400 = `color(green)4000` forintja, míg Lillának annyival kevesebb, tehát 1200 - 400 = `color(blue)800` forintja van.
1