Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
945
A) Mennyi 20fokos vizet kell 25liter 60fokos vízhez kevernünk, hogy 30fokos vizet kapjunk?

B) 240g 85%-os kénsavat menni 55%-os kénsavval kell keverni, hogy 73%-os kénsavat kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A) Akárcsak a keverésses feladatoknál, itt is érdemes úgy számolni, hogy a °C-okokat egyenlően elosztjuk a literek között. Tehát; 25 liter 20 °C-os víznek összesen 25*20=500 °C-a van összesen. Ha x liter 60°-os vizet veszünk, akkor x*60=60x °C-a lesz. Ha ezeket összeöntjük, akkor a folyadéknak 500+60x °C-a lesz, ezt kell egyenlően elosztani a literek között, és mivel belőlük 25+x van, ezért minden liternek (500+60x)/(25+x) °C jut. Azt szeretnénk, hogyha 30 jutna mindenkinek, tehát:

(500+60x)/(25+x)=30, ennek megoldása x=25/3, tehát 25/3 liter vízre van szükség.

B) Ez gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint ahogyan az A)-ban felvázoltam; az oldott anyag a °C-nak, a tömeg pedig a liternek felel meg. Eszerint az analógia szerint próbált meg megoldani a feladatot. Ha nem megy, természetesen segítek.
0