Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság - Kristályvizes oldatok telítettsége

Főoldal » Középiskola » Kémia
1054
A nátrium-karbonát telített vizes oldata 20 °C-on 17,7 tömeg%-os, 80 °C-on 31,4 tömeg%-os.
Mekkora tömegű 80 °C-on telített oldatot kell készíteni ahhoz, hogy 20 °C-ra lehűtve 100 g Na₂CO₃·10H₂O váljon ki?

Megjelölt megoldás: 141,3 g

Nagyon köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szió Anna!

Legyen "m" gramm tömegű a kiindulási oldat tömege!
80 fokon: 100 g oldatban van 31,4 g vízmentes só, "m" gramm oldatban lesz (0,314·m) gramm vízmentes só.
100 g dekahidrát karbonátban (100/286)×106=37,063 g vízmentes karbonát-só van.

Most már felírhatjuk az egyenletet: úgy, hogy a lehűtött oldatra írjuk fel (a 20 fokosra)
(m-100)/100=(0,314·m-37,063)/17,7 → ebből (m-100)=5,6497·(0,314·m-37,063) , azaz (m-100)=(1,774·m-209,395) , tehát ezt rendezve 0,774·m=109,395 amiből meg → m=141,34 g jön ki a 80 ⁰C-on telített oldat tömegére! :)

Ugyanaz jött ki, mint amit a megoldásban írtál, így biztosan helyes a levezetésem!
0