Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Olhatóság - kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1006
Mekkora tömegű Ba(NO3)2 . H2O válik ki az oldatból, ha 1600 g 100 fokon telített oldatot lehűtünk 20 fokra? Az oldhatóság 100 fokon 300 g/ 100 g víz,20 fokon 67,5 g só/100 g víz.

A feladatot el tudnám végezni, ha nem lenne a sóban kristályvíz. Hogy kell így kiszámolni? Hol veszem figyelembe a kristályvizet? Köszönöm!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Amikor kivonod a só tömegét az oldatból, ott kell figyelembe venni!
Az oldatból a teljes sót kristályvízzel, a só tömegéből a kristályvíz-mentes sót vonod ki.

Egyenlettel: M(kr. vizes Ba(NO₃)₂)=279,38 g/mol ; M(vízmentes só)=261,36 g/mol -t figyelembe véve → 100 fokon : 400 g oldatban van 300 g só, akkor 1600 g oldatban lesz 1200 g só ; tehát az egyenlet (1600-x)/167,5=(1200-0,9355·x)/67,5 → (1600-x)=2,4815·(1200-0,9355·x) , rendezve (1600-x)=(2977,78-2,3214·x), ebből 1,3214·x=1377,78 → x=1042,67 g kr. vizes só fog kiválni! (100 ⁰C-ról lehűtve az oldatot 20 ⁰C-ra)

(Megjegyzés: Itt "x" gramm volt a kivált kristályvizes só, s ebben van (0,9355·x) gramm vízmentes bárium-nitrát!)
1