Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sugárzás témakör

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1005
Egy csillag felszíni hőmérséklete 5800 K, és közelítőleg fekete testként viselkedik. A csillag sugara 7 × 10⁸ m.

a) Számítsd ki a csillag által kisugárzott teljes fényteljesítményt!

b) Egy bolygó 1,5 × 10¹¹ m távolságban kering a csillagtól. Feltételezve, hogy a csillag izotrop (minden irányba egyenletesen) sugároz, mekkora a bolygó egységnyi felületére érkező sugárzási intenzitás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A Stefan–Boltzmann-törvény szerint a fekete test teljes kisugárzott teljesítménye a `"P"=sigma*"A"*"T"^4` képlettel számítható.

A csillagot tekintsük tökéletes gömbnek így a felszíne az `"A"=4*pi*"R"^2` képlettel számítható.


Az adatokból az látható, hogy:

A hőmérséklete: `"T"=5.800 \ "K"`

A csillag sugara: `"R"=7*10^8 \ "m"`

A bolygó távolsága a csillagtól: `"d"="1,5"*10^11 \ "m"`

A Stefan–Boltzmann állandó: `sigma="5,67"*10^(-8) \ "W"*"m"^-2*"K"^-4`


Átírva az eredeti képletet majd behelyettesítve:
`"P"=sigma*4*pi*"R"^2*"T"^4="5,67"*10^(-8) \ "W"^-2*"K"^(-4)*4*pi*(7*10^8 \ "m")^2*(5.800 \ "K")^4=color(red)("3,951"*10^26 \ "W")`


A csillag izotrop módon sugároz, így a bolygónál mért intenzitás az egységnyi felületre jutó teljesítmény, amit gömbi szórás alapján számolunk: `"I"="P"/(4*pi*"d"^2)=("3,951"*10^26 \ "W")/(4*pi*("1,5"*10^11 \ "m")^2)=color(red)("1.397,361" \ "W"/"m"^2)`
Módosítva: 12 hónapja
2