Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegy - Térfogatszázalékos összetétel számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1068
Kén-dioxidból, szén-dioxidból és szén-monoxidból álló gázelegy héliumra vonatkoztatott relatív sűrűsége 10,4. Ha a gázelegy 10 dm³-ét nátrium-hidroxid-oldaton vezetjük át, akkor a térfogata 4 dm³-re csökken. Számítsuk ki a kiindulási gázelegy térfogatszázalékos összetételét!

Nagyon köszönöm!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia Anna!

Az elegy átlagos móltömege: M(átl.)=10,4·4=41,6 g/mol és felírható a móltörtekre (térfogattörtekre) a következő:
0,4×28+x×64+(0,6-x)×44=41,6 , ebből 64x+(26,4-44x)=41,6-11,2 → 26,4+20x=30,4 , azaz 20x=4 , tehát x=0,2 lesz az elegyben a kén-dioxid móltörtje. Emiatt (0,6-0,2)=0,4 lesz a szén-dioxidé.

Tehát 40 tf.% szén-monoxidot, 40 tf.% szén-dioxidot és 20 tf.% kén-dioxidot tartalmazott eredetileg a gázelegy! :)

Ui.: A NaOH a kén-dioxiddal és a szén-dioxiddal is reagál nátrium-szulfit és nátrium-karbonát keletkezése közben!

1

Szerintem a feladatban mindössze egy betűt hagytak le és akkor jó a megoldókulcs által írt megoldás.

"…, akkor a térfogata 4 `dm^3"-re" color(red)("l")` csökken."

Így kijön az, hogy a CO mennyisége 6 `dm^3` és a

`0.6*28+x*64+(0.4-x)*44=41.6`

egyenletnek a megoldása x=0,36 ; tehát már meg is van a 36 tf% `SO_2`.
1