Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvény alkalmazása

Főoldal » Középiskola » Kémia
1023
Mekkora térfogatú 20 celsius-os és 0,1 MPa nyomású levegő tartalmaz 2 mol oxigént?

Sajnos nem jövök rá, hogy mit és hol rontottam el. A javítókulcs szerint 228,57 dm3 a megoldás, de nekem 232,11 jön ki. A különbség viszont elég nagy, biztos nálam van a gond.

Nagyon köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia Anna!

Én így számolnék: 2 mol oxigén az (2/21)×100= 9,5238 mol levegőben van.
V(levegő)=(n×R×T)/p=(9,5238×8,314×293,15)/100=232,12 dm³ így a levegő pontos térfogata! :)

A javítókulcsban lehet más volt a levegőben levő oxigén térfogat%-a, de Te JÓL számoltál, szerintem! Ő 9,3782 mol levegővel számolt, ami 21,33 tf.%-ot jelentett, az eltérés nem számottevő!
1

Másik megoldás:

Mivel 20 ⁰C-on és légköri nyomáson minden gáz 1 mólja 24 dm³ térfogatot tölt be, ezért:
V(levegő)=n×V(m)=9,5238×24=228,571 dm³ adódik a levegő pontos térfogatára! :)

Ui.: De ez szerintem a pontatlanabb érték, az előző - gáztörvénnyel számolt - a pontosabb!
Módosítva: 1 éve
0