Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
976
Egy biciklistáborban mindennap háromféle túrát indítottak. A ,,kis" túrára leginkább a kezdő bicajosok jelentkeztek, vagy azok, akik az előző nap nagyon elfáradtak. A,közepes" túrán már nagyobb távol- ságokat kellett megtenni, és nehezebb terepen, a ,,nagy" túrán indulóknak már napi 100-110 km-t is kellett tekerni, nem egyszer dimbes-dombos vidéken. 54 olyan bicajos volt, aki legalabb egyszer vállalta a , nagy' túra kihívását, és 84-en vettek részt ,kis" túrán a tábor alatt. A ,kis" túrán vagy , nagy" túrán részt vevőknek a 15%-a , nagy" túrán és ,kis túrán is részt vett. a) Hány olyan biciklis volt, aki részt vett a ,kis" túrán, de a ,nagy" túrán nem?
A táborban volt 10 olyan ember, aki mindhárom túrát kipróbálta, és 12 olyan, aki csak a ,közepes" túrát. A ,közepes" túrázók közül 70-en más túrán is részt vettek. A ,közepes" túrán indulóknak a fele a ,kis" túrán is indult.
b)
Hány olyan résztvevője volt a tábornak, aki a ,,közepes" túrán és a ,nagy" túrán is részt vett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a)
[54+(84-x)]•0,15=x
(138-x)•0,15=x
20,7-0,15x=x
1,15x=20,7. /:1,15
x=18-an vettek részt a kis és nagy túrán is, így 84-18=66-an vettek részt a kis túrán, de a nagyon nem.
1

A 70 az nem elírás?
0

b) 39
0