Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkálifémek vegyületei

666
Hogyan tudom megkülönböztetni különböző alkálifém és alkáliföldfém vegyületeit?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
0

Az első válasz teljesen jó. Leegyszerűsítve, a képen piros színnel jelöltem az alkálifémeket, kékkel az alkáliföldfémeket.
0

A megkülönböztetés elméleti szinten egyszerű. Alkálifémvegyületnek az számít, amiben van alkálifém (Li, Na, K, Rb, Cs), alkáliföldfémvegyületnek meg az, ami alkáliföldfémet (Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra) tartalmaz. Ilyen szempontból a kősó (NaCl) vagy a kálisalétrom (KNO3) alkálifémvegyületek, mert alkálifémeket tartalmaznak, míg a mész (CaCO3), vagy a keserűsó (MgSO4) alkáliföldfémvegyületnek számítanak.
Gyakorlati megkülönböztetésük azonban nehezebb. Gyakorlati alatt azt értem, hogy kapsz egy pormintát és mondd meg, alkáli-, vagy alkáliföldfémet tartalmaz-e. Erre a problémára egyszerű és praktikus megoldás nincs, két módszer azért mégis akad. Az egyik a lángfestés, hiszen ezen elemek szinte mindegyike ad lángfestést (Na:sárga, K: fakó ibolya, Ca: téglavörös, Sr: élénkpiros, stb). A másik módszer pedig, hogy az alkálifémek gyakorlatilag néhány kivételtől eltekintve semmiféle vegyülettel nem reagálnak, nem adnak csapadékot, míg az alkáliföldfémek többnyire adnak csapadékot szulfáttal, vagy karbonáttal, vagy esetleg speciális reagensekkel (magnézium-mixtúra és hasonlók).
0