Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
773
Egy pozitív szám és reciprokának különbsége 2. Melyik ez a pozitív szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az egyenlet: (x-1/x)=2 → x²-1=2x , rendezve x²-2x-1=0 , gyökképletből a gyökök x₁₂=(2±√(4+4))/2 → x₁=(1+√2) az egyik szám, és x₂=(1-√2) a másik szám, ami eleget tesz a feltételnek, x≠0 mellett! :)

De mivel POZITÍV számot keresünk, csak az x1 lesz a jó megoldás!
Módosítva: 1 éve
1