Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
746
Egy pozitív szám és reciprokának különbsége 2. Melyik ez a pozitív szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szám: x, a reciproka 1/x, ezek különbsége 2, így felírható egy egyenlet:

`x-1/x=2`

`x≠0`

`x^2-1=2x`

`x^2-2x-1=0`

`x={2±sqrt{4+4}}/2={2±sqrt8}/2={2±2sqrt2}/2`

`x_1=1+sqrt2`

`x_2=1-sqrt2`

Az egyenletnek két megoldása van, de a feladatnak csak az `x_1=1+sqrt2` a megoldása, mert a másik megoldás negatív.
Módosítva: 1 éve
0