Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
507
Kérlek segítsetek. Nagyon sűrgős
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Azt kell megnézni, hogy hány órakor érte el a vízszint a 3,5 m-t, illetve mikor csökken az alá.
7 és 11 óra között a vízszint 3 m-ről 5,5 m-re növekedett. Vagyis 4 óra alatt 2,5 m- növekedett. Azt kell kiszámolni, hogy 0,5 m növekedés mennyi idő alatt történt:
t=4·2,5/0,5=0,8 óra, ez megfelel 0,8·60=48 percnek. Ezt hozzá kell adni a 7 órához, eszerint 7 óra 48 perckor rendelték el a harmadfokú készültséget.
20 és 22 óra között a vízszint 5 m-ről csökkent 3 m-re. Vagyis 2 óra alatt 2 m-t csökkent. Azt kell megnézni, hogy mikor csökkent 1,5 m-t, merthogy akkor lesz 3,5 m. Egyszerűen látható, hogy 1 óra alatt 1 m-t csökkent, akkor 1,5 m-t 1,5 óra alatt csökken. Ezt hozzá kell adni a 20 órához, vagyis a harmadfokú készültséget 20+1,5=21,5=21 óra 30 perckor szüntették meg.
b)
A növekedés sebessége ott a legnagyobb, ahol az idő múlásával a grafikon felfelé megy a legnagyobb meredekséggel. Ez az ábráról jól látszik, hogy 7 és 11 óra között volt. Itt a növekedés 4 óra alatt 2,5 m volt. Akkor egy óra alatt 2,5/4=0,625 m növekedett a vízszint.
c)
A változás sebessége ott a legnagyobb, ahol az idő múlásával a grafikon a legnagyobb meredekségű függetlenül attól, hogy növekszik vagy csökken. Szintén jól látható, hogy ez 20 és 22 óra között volt és ez csökkenés. Itt a csökkenés 2 óra alatt 2 m volt, így 1 óra alatt 1 m volt.
1