Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
573
Egy földtani kutatás során egy homokkőréteg vízáteresztő képességét vizsgálják. A laboratóriumban egy 30 cm hosszú és 5 cm átmérőjű hengeres mintát tesztelnek. A kísérlet során a mintán keresztül víz áramlik, miközben a nyomáskülönbséget és a víz mennyiségét mérik.

A kísérlet során az alábbi adatokat mérték:
A nyomáskülönbség a minta két vége között: ΔP = 15 kPa
A víz viszkozitása: μ = 1,0 × 10⁻³ Pa·s
A folyadék térfogatárama: Q = 6,0 × 10⁻⁷ m³/s
A minta keresztmetszete: A = ?
A minta hossza: L = 0,30 m

Feladat:
Számítsd ki a minta keresztmetszeti területét!
Számítsd ki a minta permeabilitását!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`"A"=pi*("d"/2)^2=pi*("0,05"/2)^2=color(red)("0,019635" \ "m"^2)`


Darcy törvénye alapján: `"k"=("Q"*mu*"L")/("A"*Delta"P")=(6*10^-7 \ "m"^3/"s"*1*10^-3 \ "Pa"*"s"*"0,3" \ "m")/("1,9635"*10^-3 \ "m"^2*"1,5"*10^4 \ "Pa")=color(red)("6,11"*10^-12 \ "m"^2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1