Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1935
A)15kg vízbe 5kg kénsavat tesznek, amelynek kilogrammja 2500Ft. Mennyibe kerül 1kg oldat?

B)90fokos és 20fokos vizet összekevernek. Mekkora lehet a keverék hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A)
Ebben az esetben az oldatunk 15kg víz + 5 kg kénsav = 20 kg
m(oldat) = m(oldott anyag) + m(oldószer)

Tehát 20 kg oldatban == > 5 kg kénsav van
Akkor 1 kg oldatban ==> x
--------------------------------------
x = (1/20)*5 = 0.25 kg kénsav

1kg kénsav == > 2500 ft
0.25 kg ==> x
-------------------------
x = 625 ft => ennyibe kerül 1 kg oldat

B)
Ehhez a következő fizikai összefüggést kell alkalmazni:
c1*m1*(T1-Tk) = c2*m2*(Tk-T2)

Mivel c1 = c2 és m1 = m2 ezért ezekkel egyszerűsíthetünk.

T1-Tk = T2-Tk
90 - Tk = Tk-20
110 = 2Tk
Tk = 55 °C

Ha a két tömeg nem egyenlő:

m1*(90-Tk) = m2*(Tk-20)
90*m1 - Tk*m1 = Tk*m2 - 20*m2
90*m1 + 20*m2 = Tk*m1 + Tk*m2

Tk = (90*m1 + 20*m2) / (m1 + m2)


Módosítva: 8 éve
0