Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két derékszögű háromszöget egy-egy oldalukkal egymáshoz illesztettünk az ábrának megfelelően. Így az ABCD derékszögű trapézt kaptuk

Főoldal » Középiskola » Matematika
581
Két derékszögű háromszöget egy-egy oldalukkal egymáshoz illesztettünk az ábrának megfelelően.
Így az ABCD derékszögű trapézt kaptuk.
Legyen AB = 9 cm, AC = 15 cm.
b) Számítsd ki a trapéz kerületét!
c) Számítsd ki a trapéz területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Két derékszögű háromszöget egy-egy oldalukkal egymáshoz illesztettünk az ábrának megfelelően. Így az ABCD derékszögű trapézt kaptuk. Legyen AB = 9 cm, AC = 15 cm. b) Számítsd ki a trapéz kerületét! c) Számítsd ki a trapéz területét!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kiszámolod a trapéz derékszöget alkotó oldalát: `"BC"=sqrt("AC"^2-"AB"^2)=sqrt(15^2-9^2)=12 \ "cm"`

Utána ki számolod az `"A"hat"C""B"` szöget: `"A"hat"C""B"=sin^-1 \ "AB"/"AC"=sin^-1 \ 9/15="36,87"°` így meg is tudod határozni az `"A"hat"C""D"` szöget ami: `"A"hat"C""D"=90°-"36,87"°="53,13"°`

Így újabb szögfüggvényekkel kiszámolod a háromszög hiányzó oldalait.

`"CD"="AC"/(cos"A"hat"C""D")=15/(cos"53,13"°)=25 \ "cm"`

`"AD"=sqrt("CD"^2-"AC"^2)=sqrt(25^2-15^2)=20 \ "cm"`

`"K"="AB"+"BC"+"AD"+"CD"=9+12+20+25=color(red)(66 \ "cm")`

`"T"=("AB" \ * \ "BC")/2+("AC" \ * \"AD")/2=(9*12)/2+(15*20)/2=color(red)(204 \ "cm"^2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1