Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
A bekarikázott kellene
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az összes lehetséges kimenetelre: `6^2=36` lehetőség van.

a.)
Egyik dobás sem 6-os erre: `5^2=25` lehetőség van.

Így arra, hogy legalább 1 darab 6-ost dobunk: `"P"=1-25/36=11/36=color(red)("30,06"%)` az esély.



b.)
Első dobás 6, második nem erre: 5 lehetőség van.

Második dobás 6, első nem erre: 5 lehetőség van.

Ez összesen ugye: 10 lehetőség így ez hozzá jön a a.) részben szereplő 25 lehetőséghez.

Ezáltal arra, hogy legfeljebb 1 darab 6-ost dobunk: `"P"=(10+25)/36=35/36=color(red)("97,22"%)` az esély.



c.)
Az összes dobáspárból ki kell vonni az azonos számokat így megkapod, hogy 30 ilyen eset marad.

Tehát arra, hogy két különböző számot dobunk: `"P"=(36-6)/36=30/36=color(red)("83,33"%)` esély van.



d.)
Tehát csak a 3, 4, 5, 6 számok jöhetnek szóba. 4 lehetőség van mindkét kockán ami `4^2=16` kedvező esetet jelent.

Így arra, hogy mindkét dobás nagyobb mint 2: `"P"=16/36=color(red)("44,44"%)` esély van.



e.)
Arra, hogy a dobott számok összege 5 legyen 4 féle lehetőség van.

Így erre: `4/36=color(red)("11,11"%)` esély van.



f.)
Arra, hogy a dobott számok összege 9 legyen szintén 4 féle lehetőség van.

Így erre is: `4/36=color(red)("11,11"%)` esély van.



g.)
Arra, hogy a dobások összege legalább 5 legyen erre 6 kedvező eset van.

Így erre: `"P"=1-3/36=30/36=color(red)("83,33"%)` esély van.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0