Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Párhuzamos szelők tétel 1o.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
350
Egy háromszög oldalai 3 cm,4 cm ,illetve 6 cmmMekkorák a hozzá hasonló háromszög oldalai,ha a a: kerülete 19,5 cm b:legrövidebb oldala 10,5 cm c:leghosszabb és legrövidebb oldalának különbsége 6 cm d:leghosszabb és legrövidebb oldalának összege 45 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Párhuzamos szelők ,szögfekező 10.osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
a) oldalak aránya 3:4:6, így K=3+4+6=13 cm.
Hasonlóság aránya 19,5:13=1,5, így az oldalak hossza
3*1,5=4,5 cm 4*1,5=6 cm 6*1,5=9 cm.
Ell. :4,5+6+9=19,5
0

b) hasonlóság aránya 10,5:3=3,5,tehát a másik két oldal:
4*3,5=14 cm 6*3,5=21 cm
0

c) 6-3=3 cm. A hasonlóság aránya: 6 cm:3 cm=2, így az oldalak hossza
3*2=6 cm 4*2=8 cm 6*2=12 cm
Ell. :12-6=6
0

d) 6 cm+3 cm = 9 cm, így a hasonlóság aránya 45:9=5.
Az oldalak hossza:
3*5=15 cm, 4*5=20 cm, 6*5=30 cm
Ell.:30+15=45
0