Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Binomális eloszlásos feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
Sziasztok! Nem nagyon értem ezt a részt a valószínség számításban. Valaki tudna segíteni nekem ebben a feladtban?

50 darab különböző méretű gyöngy között 10 darab selejtes (nincs rajtuk furat, amelyen a zsinórt át lehetne fűzni). A minőségellenőr véletlenszerűen kiválaszt egy gyöngyöt, megvizsgálja, feljegyzi, hogy jó-e vagy sejeltes, majd a kiválasztott gyöngyöt visszateszi. Összesen 5 alkalommal választ egy-egy gyöngyöt. Mennyi annak a valószínűsége, hogy
a) nem talál selejtes gyöngyöt ezzel a módszerrel;
b) mindegyik kiválasztott gyöngy selejtes lesz;
c) a kiválasztott gyöngyök között a sejeltesek aránya ugyanannyi lesz, mint az 50 gyöngy között a selejtesek aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csak az általános binomiális eloszlás képletet kell alkalmazni: `"P"=(("n"),("k"))*"p"^"k"*(1-"p")^("n"-"k")`

a.)
`"P"_(x=0)=(("5"),("0"))*"0,2"^"0"*"0,8"^5=color(red)("0,32768")`


b.)
`"P"_(x=5)=(("5"),("5"))*"0,2"^"5"*"0,8"^0=color(red)("0,00032")`


c.)
`"P"_(x=1)=(("5"),("1"))*"0,2"^"1"*"0,8"^4=color(red)("0,4096")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0