Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
322
240g kristályvizes rézszulfátot (CuSO4 x 5H2O ) feloldunk 850g vízben. Hány w%-os lesz az oldat?

Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Anna!

Mivel 1 mol kristályvizes CuSO₄-ban van 1 mol vízmentes CuSO₄, akkor 159,61 g vízmentes só van 249,71 g kristályvizes sóban.
Nekünk van 240 g kristályvizes só, amelyben (240/249,71)×159,61= 153,404 g vízmentes só lesz.

Ezért (240+850)=1090 g oldatban lesz 153,404 g vízmentes só, ezért → (100/1090)×153,404=14,074 tömeg%-os lesz az oldat! :)
1