Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat készítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
351
Hogyan készítenél 15w%-os kálium karbonát oldatból(sűrűsége .:1,25g/cm3)),900cm3 0,25mólos oldatot?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Anna!

Mivel 100 g oldatban van 15 g só, akkor (100/1,25)=80 cm³ oldatban lesz (15/138,21)=0,1085 mol só.
900 cm³ készített oldatban lesz (900/1000)×0,25=0,225 mol só, ennyi só pedig (0,225/0,1085)×100=207,373 g 15 tömeg%-os oldatban van.
A térfogata a szükséges 15 tömeg%-os K₂CO₃-oldatnak (0,225/0,1085)×80=165,89 cm³ lesz, ezt kell felhígítani vízzel 900 cm³-re és így megkapjuk a kívánt oldatot! :)

(Ui.: A víz tömegét azért nem tudjuk megadni (ami szükséges lenne), mert a 0,25 mólos oldat sűrűségét nem ismerjük!)
1