Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrokémia - számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
332
ZnCl2 oldatot 65Amperes árammal elektrolizálunk.A folyamat során 52grammal nőtt a katód tömege.Mennyi ideig tartott a folyamat,ha a hatásfok 88%? Hány m3 55Cfokos gáz képződött?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Anna!

52 gramm cink vált le a katódon.
1 mol cink(II)-ion leválásához két mol elektron kell, ami 2×96.500 C töltést takar.
Mivel 1 mol cink 65,4 g, így 52 g cink az (52/65,4)=0,7951 mol, ennek ahhoz hogy leváljon, kellene pontosan 153.455,66 C töltés, de mivel ez a 88%-nyi mennyiség, így 174.381,43 C töltés kellett végülis (ami meg a 100%).

Az idő tehát az elektrolízisnél: t=Q/I=174.381,43/65= 2682,79 sec=44,71 perc !

És mivel a gáz (klór) számolásánál a gázegyenlet kell: 2 mol kloridionból képződik 1 mol klór, ezért (1,5902/2)=0,7951 mol a képződő klórgáz (52 g cink leválása mellett, légköri 101 kPa nyomást feltételezve) → V=(n×R×T)/p=(0,7951×8,314×328,15)/101.000=0,021477 m³=21,48 dm³ lesz a fejlődő gáz térfogata! :)
Módosítva: 1 éve
1