Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1421
-Én egy óra alatt összepakolom a lakást, neked viszont másfél óráig tart. Csináljuk meg együtt!- javasolta Judit az öccsének. Hány perc alatt végeznek, ha közösen raknak rendet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az ilyen feladatoknál feltételezzük, hogy minden időpillanatban ugyanakkora teljesítménnyel dolgoznak, ekkor az egyenes arányosság elve használható. Judit 60 perc alatt végezne a szobával, így 1 perc alatt a szoba 1/60 részét tenné rendbe, ugyanezen gondolatmenet szerint öccse a szoba 1/90 részével végezne 1 perc alatt. Ha feltesszük, hogy x perc alatt végeznek, akkor Judit az x*(1/60)=x/60 részét, öccse x*(1/90)=x/90 részét végzi el, összesen (x/60)+(x/90)-részével végeznek a szobával. Akkor lesznek kész, hogyha ez az összeg 1, tehát:

(x/60)+(x/90)=1, könnyen észrevehető, hogy 180-nal érdemes szorozni (ha nem, akkor 60 és 90 legkisebb közös többszörösét kellene kiszámolni az egyszerűbb számolás érdekében):
3x+2x=180, vagyis 5x=180, erre x=36-ot kapunk, tehát ketten együtt 36 perc alatt végeznek.
0