Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Területszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
379
Számítsd ki annak a síkidomnak a területét, amelyet az alábbi két görbe határol a metszéspontjaik által meghatározott intervallumon.
y= x 
y=x²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A két egyenletet felírod egymással szemben.

`sqrtx=x^2`

`x=x^4`

`0=x^4-x`

`0=x(x^3-1)`

Két eset lehetséges ilyenkor:

`x_1=0`

`x_2^3-1=0=>x_2=1`

Tehát a függvények ezeken az x értékekn metszik egymást és ugyan ezen y értékeken.

A `[0;1]` intervallumban `sqrtxgex^2` tehát a területet a két görbe közti különbség adja:

`"T"=int_0^1(sqrtx-x^2)dx=int_0^1(x^1/2-x^2)dx=[2/3x^(3/2)-1/3x^3]_0^1=(2/3*1^(3/2)-1/3*1^3)-0=2/3-1/3=color(red)(1/3)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1