Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SÜRGŐŐŐS ! DKT-ba vissza kell küldenemm!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
412
Hány fokos kerületi és középponti szög tartozik a kör 5/6 (öthatod) részéhez?

Egy kerületi szög és a hozzá tartozó középponti szög összege 180°. Mekkorák ezek a szögek?

Egy középponti szögnek és a hozzá tartozó kerületi szögnek a különbsége 36°42' 16" . Mekkorák ezek a szögek?



ezt irta a tanar! remelem tudtok segitenni nagyon hálás lennék érte köszönöm mindenkinek elore is !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
1.,
Középponti szög = 300 °
Kerületi szög = 150 °
2.,
Középponti szög = 120°
Kerületi szög = 60°
3.,
Kerületi szög = 36,7°
Középponti szög = 73,4°
Módosítva: 1 éve
0

Szia!

1. feladat megoldása: Az ívhossz a körkerület 5/6 része itt: i=5/6×(2·r·π)=(10·π·r)/6 cm , de i=(r·π·α)/180⁰ is , ezért (r·π)-vel lehet egyszerűsíteni, kapjuk, hogy 10/6=α/180⁰ → innen α=(1800/6)⁰=300⁰ a középponti szög, tehát a kerületi szög ennek éppen a fele, azaz 150⁰-os lesz!

2. feladat megoldása: (α+2·α)=180⁰ , tehát 3α=180⁰ → α=60⁰ a kerületi szög és (2·60⁰)=120⁰ a középponti szög!

3. feladat megoldása: (2α-α)=36,7⁰ → α=36,7⁰ a kerületi szög, ennek kétszerese , azaz 73,4⁰ a középponti szög! :)
0

Csabi! azt szeretném kérdezni hogy amit leírtál az ugyanez mint ez vagy amit én csinaltam nem jó! ezt át kéne futnod hogy joo e!
0